Σύνταγμα των Ελλήνων – Νοµοθετική πρωτοβουλία πολιτών

Άρθρο 65, Νοµοθετική πρωτοβουλία πολιτών

1. Οι πολίτες, εκτός από την υποχρέωση να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τους νόμους που προτείνει το Εθνικό Κοινοβούλιο, έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν και να προτείνουν τους νόμους που επιθυμούν.
2. Οι πολίτες μπορούν να συντάσσουν και να προτείνουν τα νομοσχέδια που επιθυμούν να καταστήσουν νόμους της Πολιτείας. Νομοσχέδιο που προτείνουν οι πολίτες τίθεται προς ψήφιση σε Εθνική Συνέλευση εφόσον συγκεντρθούν 100.000 υπογραφέςπολιτών. Το νομοσχέδιο των πολιτών θα καταστεί νόμος της Πολιτείας εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος των Πολιτών στην Εθνική Συνέλευση και έχει συμμετάσχει σε αυτήν τουλάχιστον το 65% των πολιτών .
3. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει γραπτώς πρόταση νόμου στο Σώμα των Πολιτών του Δήμου του, η οποία τίθεται προς ψήφιση εντός 30 ημερών στην Δημοτική Συνέλευση. Σε περίπτωση που εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία της Δημοτικής Συνέλευσης, τότε ο Βουλευτής που εκπροσωπεί τον Δήμο υποχρεούται να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί κι από την πλειοψηφία του Εθνικού Κοινοβουλίου με την διαδικασία του άρθρου περί ψήφισης νομοσχεδίων του Εθνικού Κοινοβουλίου, τότε τίθεται προς ψήφιση στην Εθνική Συνέλευση για να καταστεί νόμος της πολιτείας .
4. Σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε για ποσοστό έως 5% (δηλαδή 55%-45% υπέρ ή κατά) σε Εθνική Συνέλευση δύναται να τεθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα μετά από αίτημα 100.000 πολιτών εντός ενός έτους, διαφορετικά το αρχικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τελεσίδικο.
Πηγή: Αναστάσιος Π. Συριανός, «Το Συμβόλαιο της Υποταγής: πώς το Σύνταγμα καταστρέφει την ελευθερία μας και πώς να την ανακτήσουμε», Εκδόσεις Οσελότος (2012).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: