Πλάτων: Οι 3 απαράβατες αρχές για την νόμιμη άσκηση της πολιτικής εξουσίας (βίντεο)

Η στρεβλή και άκρως παραπλανητική πεποίθηση ότι η πολιτική εξουσία επιτρέπεται να ασκείται όπως το επιθυμεί η εκάστοτε Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ή όποιος άλλος έχει την πολιτική αρμοδιότητα, καταρρέει μέσα από τα λεγόμενα του Πλάτωνα στο έργο του «Νόμοι» (βιβλίο Γ).

Εκεί ο φιλόσοφος, μας φέρνει ενώπιον μίας συνταρακτικής αλλά και εντελώς άγνωστης αλήθειας σχετικά με τον σκοπό της πολιτικής: η πολιτική εξουσία οφείλει να ασκείται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για το κοινό συμφέρον της κοινωνίας. Όταν αυτοί που έχουν την εξουσία φροντίζουν αυτά τα αποτελέσματα να μην πραγματοποιούνται στερώντας τα από την κοινωνία, τότε η εξουσία χάνει την νομιμότητά της και μετατρέπεται σε δεσποτικό καθεστώς.

Υπό το φως αυτών των διαπιστώσεων, διερευνούμε την νομιμότητα του ελλαδικού συστήματος εξουσίας και καταλήγουμε σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο ή επισκεφτείτε αυτόν τον σύνδεσμο https://youtu.be/n_SzblRTqEQ