Γιατί ο Πλάτων δεν συμβούλευε τον δήμο στις συνελεύσεις αφού ήταν τόσο σοφός;

Ο Πλάτων στην πέμπτη του Επιστολή λέει ότι είναι αναμενόμενο κάποιος να αναρωτηθεί «γιατί εφόσον ο Πλάτων γνωρίζει όλα όσα ωφελούν την δημοκρατία δεν σηκώνεται ποτέ να μιλήσει στην συνέλευση και να δώσει χρήσιμες συμβουλές»; Στο ερώτημα αυτό απαντάει ο φιλόσοφος λέγοντας ότι «ο Πλάτων γεννήθηκε πολύ αργά στην πατρίδα του και βρήκε τον λαό να προϋπάρχει και να είναι από τους προγενέστερους συνηθισμένος να κάνει πολλά και αντίθετα από όσα εκείνος θα μπορούσε να τους συμβουλεύσει». Πλάτων, Επιστολαί Ε 322 α-β

Δεν πίστευε δηλαδή ο Πλάτων, ότι οι συμβουλές του προς τον δήμο θα έπιαναν τόπο ώστε να αξίζει τον κόπο να επιδιώκει την νουθέτησή του. Ειδικά μετά την καταδίκη του δασκάλου του Σωκράτη, η απογοήτευσή του από την ηθική κατάπτωση που διέκρινε στους συμπολίτες του, τον αποτράβηξαν από την κοινωνία και τον έστρεψαν στην συγγραφή και την διάσωση του έργου του δασκάλου του. Έτσι, η σοφία που είχε αποκομίσει από την μαθητεία δίπλα στον Σωκράτη και από την προσωπική του εξέλιξη, διασώθηκε μέσα από τα έργα του, και μπορεί να μην αξιοποιήθηκε από τους συγχρόνους του, ωστόσο εμείς πάντα έχουμε την δυνατότητα να γίνουμε μαθητές του και να εφαρμόσουμε τις διαχρονικές αλήθειες που μας μεταδίδει μέσα από τα φιλοσοφικά του έργα.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική σοφία του Πλάτωνα, καθώς αυτήν την χρειαζόμαστε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη γνώση που θα μπορούσε να μας προσφέρει. Και λίγα μόνο πράγματα αν κατανοήσουμε από αυτά που λέει στα βιβλία του περί πολιτικής, θα εκτοξεύσουν την πολιτική μας συνείδηση σε τεράστια ύψη, καθιστώντας μας ικανούς ακόμη και να διορθώσουμε την αθλιοτάτη κατάσταση δουλείας και εκμετάλλευσης στην οποία έχουμε περιέλθει.

Αρέσει σε %d bloggers: