Η αλήθεια είναι ότι η διδασκαλία και η προπαγάνδα του συστήματος σχετικά με την πολιτική εξουσία έχουν προκαλέσει τέτοιο μπέρδεμα στις συνειδήσεις μας ώστε να αδυνατούμε να κάνουμε απλούς συλλογισμούς που θα μας επιτρέψουν να δούμε την αλήθεια.
Για παράδειγμα παίρνουμε ως δεδομένο ότι η εξουσία που ασκούν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις πάνω μας είναι πολιτική, επειδή έτσι απλά έχει επικρατήσει, χωρίς να εξετάζουμε κατά πόσο αυτό ισχύει και χωρίς να έχουμε ορισμένα κριτήρια για να αξιολογήσουμε αν πράγματι ασκείται πολιτική εξουσία ή όχι.
Οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι μας προειδοποιούν ότι δεν είναι πολιτική κάθε εξουσία που ασκείται σε μία πολιτεία/κράτος, διότι καθώς η πολιτική είναι κάτι το ενάρετο και αγαθό δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα στις ζωές των πολιτών που είναι βλαβερά για αυτούς. Ο Πλάτων μάλιστα κάνει και τον διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής εξουσίας που ασκείται αγαθά και της παράνομης εξουσίας που ασκείται βλαβερά, δίνοντας και ένα όνομα στην τελευταία για να ξεχωρίζει από την ορθή και σωστή πολιτική εξουσία.
Εμείς όμως δεν έχουμε αυτόν τον διαχωρισμό στην γλώσσα μας, με αποτέλεσμα να συγχέουμε τα δύο αυτά είδη εξουσίας, και να πέφτουμε στην παγίδα τους θεωρώντας ότι όλες οι πολιτείες, οι Κυβερνήσεις κι οι πολιτικοί ασκούν πολιτική εξουσία μόνο και μόνο επειδή έτσι επικράτησε να λέγεται.
Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Αριστοτέλης μας δίνει ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πολιτική εξουσία από την αντίθετή της. Ας το δούμε.
«Φαίνεται όμως πως πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική είναι η τέχνη να επιβάλλει κάποιος την εξουσία του στους άλλους, ενώ κάτι που αυτοί δεν θεωρούν δίκαιο και ωφέλιμο για τον εαυτό τους δεν ντρέπονται καθόλου να το επιβάλλουν στους άλλους∙ γιατί οι ίδιοι έχουν την αξίωση να κυβερνιούνται δίκαια, δεν νοιάζονται όμως καθόλου για τα δίκαια των άλλων. Τούτο όμως είναι παράλογο, εκτός κι αν άλλοι είναι γεννημένοι κυρίαρχοι κι άλλοι υποτακτικοί. Αν λοιπόν τούτο είναι σωστό, οι πρώτοι δεν πρέπει να προσπαθούν να επιβάλλουν την εξουσία τους σε όλους, αλλά σε όσους την δέχονται».
«ἀλλ᾽ ἐοίκασιν οἱ πολλοὶ τὴν δεσποτικὴν πολιτικὴν οἴεσθαι εἶναι, καὶ ὅπερ αὑτοῖς ἕκαστοι οὔ φασιν εἶναι δίκαιον οὐδὲ συμφέρον, τοῦτ᾽ οὐκ αἰσχύνονται πρὸς τοὺς ἄλλους ἀσκοῦντες· [35] αὐτοὶ μὲν γὰρ παρ᾽ αὑτοῖς τὸ δικαίως ἄρχειν ζητοῦσι, πρὸς δὲ τοὺς ἄλλους οὐδὲν μέλει τῶν δικαίων. ἄτοπον δὲ εἰ μὴ φύσει τὸ μὲν δεσποστόν ἐστι τὸ δὲ οὐ δεσποστόν, ὥστε εἴπερ ἔχει τὸν τρόπον τοῦτον, οὐ δεῖ πάντων πειρᾶσθαι δεσπόζειν, ἀλλὰ τῶν δεσποστῶν».
Αριστοτέλης, Πολιτικά Ζ 1324 b 32-37
Ο Αριστοτέλης εδώ μας λέει τα εξής πολύ σημαντικά:
1) Η πολιτική είναι η άσκηση της εξουσίας σύμφωνα με αυτό που είναι δίκαιο κι ωφέλιμο για όλους.
2) Αυτό σημαίνει ότι αυτός που ασκεί την εξουσία απαγορεύεται να επιβάλλει το προσωπικό του συμφέρον στους άλλους.
3) Αλάνθαστο κριτήριο στην πολιτική είναι αυτός που ασκεί την εξουσία να μην κοιτά ποτέ να επιβάλλει στους άλλους κάτι που θεωρεί ότι θα ήταν άδικο και βλαβερό να επιβληθεί σε αυτόν τον ίδιο.
4) Η πολιτική εξουσία είναι αντίθετη προς την αδικία, την βλάβη και τον εξαναγκασμό των πολιτών.
Μόνο με αυτό το χωρίο του Αριστοτέλη αναβαθμίζουμε την πολιτική μας συνείδηση κι είμαστε σε θέση να εξετάζουμε και να αξιολογούμε πολύ πιο σωστά την εξουσία που ασκούν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις της Ελλάδας πάνω μας.
Αν σε ενδιαφέρει αυτή η γνώση και θέλεις να μάθεις τι είναι πραγματικά η πολιτική εξουσία, πού στηρίζεται, ποια είναι τα κριτήρια για την εφαρμογή της και πώς λέγεται η πολιτική εξουσία όταν παραβιάζεται, τότε κατέβασε δωρεάν την σύντομη εργασία μου με τίτλο «Ο Αριστοτέλης και η αληθινή φύση της πολιτικής εξουσίας» πατώντας το εικονίδιο «Λήψη» παρακάτω.
Η εργασία αυτή θεωρώ ότι είναι κομβική για την αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης και είναι όλες κι όλες 8 σελίδες κειμένου. Είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτό η συνείδησή σου θα πάει σε άλλο επίπεδο κι η γνώση σου όσον αφορά την αυθεντική πολιτική επιστήμη θα εκτοξευθεί. Αν θέλεις λοιπόν να βάλεις εκρηκτικά στο σύστημα και να ετοιμάσεις την κατάρρευσή του, αυτός είναι ο σωστός τρόπος.
Πάντως, αναρωτιέμαι κι εγώ τι θα γινόταν αν οι πολίτες γνώριζαν και συνειδητοποιούσαν αυτά που μας λέει εδώ ο Αριστοτέλης…τι θα γινόταν αν διάβαζαν την εργασία που σου δίνω εδώ και συνειδητοποιούσαν τι εξαπάτηση έχει πέσει για να μας κρατούν σε τόσο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο; Πόσο χρόνο θα είχε στην διάθεσή του το σύστημα πριν καταρρεύσει ολοκληρωτικά; Αναρωτιέμαι…
Για ένα πράγμα μόνο δεν αναρωτιέμαι καθόλου κι αυτό είναι για ποιον λόγο δεν μας τα έμαθαν αυτά ποτέ στο σχολείο ή έστω στο πανεπιστήμιο…
One thought on “Αριστοτέλης: πώς ο εξαναγκασμός των πολιτών να δεχτούν όσα τους βλάπτουν είναι το αντίθετο της πολιτικής εξουσίας”
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.